ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

Το δικηγορικό μας γραφείο παρέχει ολοκληρωμένες νομικές υπηρεσίες σε υψηλό επαγγελματικό επίπεδο με υπευθυνότητα και γνώμονα τον άνθρωπο. Η υψηλή επιστημονική κατάρτιση στα γνωστικά αντικείμενα της νομικής επιστήμης αποτελεί εγγύηση για την ποιότητα των νομικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών που προσφέρουμε στους πελάτες μας.

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

Εκτάσεις που έχουν ανοικοδομηθεί και βρίσκονται εντός σχεδίου, στην «καρδιά» των μεγάλων αστικών κέντρων ήταν χαρακτηρισμένες στο μακρινό παρελθόν ως δασικές και δημόσιες. Οι εκτάσεις αυτές αποχαρακτηρίστηκαν ως δασικές, αλλά παρέμειναν χαρακτηρισμένες ως δημόσιες.

Κατά τη φάση δήλωσης των δικαιωμάτων τους οι πολίτες κατέθεσαν τα αντίστοιχα συμβόλαια και τίτλους αγοράς ακινήτων τους στα αρμόδια κτηματολογικά γραφεία. Με τον τρόπο αυτό αποτυπώθηκαν τα δικαιώματα των πολιτών και ο τρόπος που τα απέκτησαν σε βάθος χρόνου.

Πολλά όμως από αυτά τα δικαιώματα αποκτήθηκαν το 1920 και εντεύθεν με παραχωρητήρια του ελληνικού δημοσίου και του υπουργείου Γεωργίας και άλλα από αυτά ήταν πρώην δασικές εκτάσεις που αποχαρακτηρίστηκαν.

Ορισμένα από αυτά τα αγροτεμάχια τότε αποχαρακτηρίστηκαν από δασικά, ενώ δεν αποχαρακτηρίστηκαν από δημόσια. Ως αποτέλεσμα, το ελληνικό Δημόσιο αν και τα παραχώρησε σε ιδιώτες και επέτρεψε την μεταβίβασή τους σε τρίτους, «στα χαρτιά» ο δημόσιος χαρακτήρας τους διατηρήθηκε».

Ως αποτέλεσμα, παρατηρήθηκε το εξής φαινόμενο. Από την μία στο πλαίσιο των δηλώσεων στο κτηματολόγιο οι τωρινοί ιδιοκτήτες να δηλώνουν τα δικαιώματά τους επί των ακινήτων και από την άλλη να εμφανίζεται το Δημόσιο να υποβάλλει δικαιώματα κυριότητας στα ίδια ακίνητα.

ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ δικηγορος

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ Ο ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ

Τώρα βρισκόμαστε στο στάδιο των ενστάσεων. Τι σημαίνει αυτό; Ότι το ελληνικό Δημόσιο αφού απώλεσε, σε πρώτη φάση, τα δικαιώματα που προέβαλε προς το Κτηματολόγιο, υπέβαλε ενστάσεις, όπως προβλέπεται. Την ορθότητα των ενστάσεων αυτών αξιολογεί η αρμόδια επιτροπή που συστήνει το κτηματολόγιο.

Η επιτροπή αυτή, δηλαδή, συνεδριάζει, εξετάζει το περιεχόμενο της ένστασης και εκδίδει αμετάκλητη απόφαση σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς των ιδιοκτησιών (που αφορά η ένσταση). Εν συνεχεία, αναρτώνται οι πίνακες των εγγεγραμμένων δικαιωμάτων των πολιτών επί ακινήτων, η οποία, σε αυτή τη φάση, μπορεί να αμφισβητηθεί μόνο δικαστικά.

Η συντριπτική πλειονότητα των αποφάσεων των επιτροπών δεν δικαιώνουν το Δημόσιο. Οι κρατικοί λειτουργοί όμως, υποχρεούνται να καταθέτουν ενστάσεις, καθώς διαφορετικά θα βρεθούν αντιμέτωποι με το αδίκημα της απιστίας, επειδή δεν προάσπισαν τα συμφέροντα του Δημοσίου.

Για τέτοιες διαφορές σας με το δημόσιο με  τη μεγάλη εμπειρία μας και τη σωστή/διαρκή ενημέρωση μας  μπορούμε να σας δώσουμε λύση στο πρόβλημα σας.

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω τηλεφώνου ή μέσω της παρακάτω φόρμας επικοινωνίας για να σας βοηθήσουμε με τη διεκδίκηση σας.

Tags: ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΑΚΙΝΗΤΩΝ, ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ, ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ,