ΥΙΟΘΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΑΝΑΔΟΧΟΙ ΓΟΝΕΙΣ
Όταν ένα ζευγάρι δεν τίθεται ικανό να αποκτήσει ένα παιδί με τον φυσικό τρόπο, τότε μια από τις επιλογές που έχει είναι να προβεί σε υιοθεσία. ΥΙΟΘΕΣΙΕΣ, ορίζονται οι νομικές διαδικασίες, οι οποίες αποδίδουν στους θετούς γονείς όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις ενός νόμιμου γονέα.
Η υιοθεσία διακρίνεται σε τρεις κατηγορίες:
- Δημόσια : Όταν γίνεται από ένα ίδρυμα
- Ιδιωτική: Όταν γίνεται από ιατρικό κέντρο, έναν γυναικολόγο ή απευθείας από μία μητέρα που επιθυμεί να δώσει το τέκνο της για υιοθεσία.
- Διακρατική υιοθεσία: Όταν ένα άτομο ή μια οικογένεια υιοθετεί ένα παιδί από το εξωτερικό
ΥΙΟΘΕΣΙΕΣ – ΟΡΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ
Κατάλληλοι γονείς για να γίνουν ανάδοχοι, σύμφωνα με τις διατάξεις, είναι οικογένειες που αποτελούνται από συζύγους ή έχοντες συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, με ή χωρίς παιδιά, ή μεμονωμένα άτομα, άγαμα, ή διαζευγμένα, ή σε χηρεία, με ή χωρίς παιδιά, που μπορεί να είναι συγγενείς εξ αίματος οποιουδήποτε βαθμού με το ανήλικο τέκνο (συγγενική αναδοχή). Μεταξύ περισσοτέρων κατάλληλων υποψήφιων αναδόχων γονέων η επιλογή γίνεται πάντα με γνώμονα το συμφέρον του ανηλίκου, υπό το πρίσμα και της Διεθνούς Σύμβασης για τα δικαιώματα του παιδιού, που κυρώθηκε με το ν. 2101/1992 (Α΄ 192). Η συγγενική αναδοχή πρέπει να προτιμάται.
Η τοποθέτηση ανηλίκου σε ανάδοχους γονείς επιτρέπεται εφόσον πληρούνται τις εξής προϋποθέσεις:
- οι ανάδοχοι γονείς πληρούν τα όρια ηλικίας ( τα τριάντα (30) χρόνια του και να μην έχει υπερβεί τα εξήντα (60) ) και έχουν διαφορά ηλικίας από τον αναδεχόμενο, σύμφωνα με όσα προβλέπονται από τη νομοθεσία για την υιοθεσία. Ο περιορισμός της ηλικίας δεν ισχύει για την περίπτωση της συγγενικής αναδοχής,
- οι ανάδοχοι γονείς και οι συνοικούντες με αυτούς έχουν καλή ψυχική, διανοητική και σωματική υγεία, ιδίως μάλιστα δεν πάσχουν από χρόνια μεταδοτικά νοσήματα,
- οι ανάδοχοι γονείς και οι συνοικούντες με αυτούς δεν έχουν καταδικαστεί τελεσίδικα ή δεν εκκρεμεί σε βάρος τους ποινική δίωξη για τα αδικήματα που επισύρουν έκπτωση από τη γονική μέριμνα, σύμφωνα με το άρθρο 1537 ΑΚ, ή για κακοποίηση ή παραμέληση ανηλίκων για τα αδικήματα της πορνογραφίας ανηλίκων, μαστροπείας, σωματεμπορίας, ασέλγειας με ανήλικο έναντι αμοιβής, αποπλάνηση παιδιών, ληστείας, καθώς και για όσα προβλέπονται από τη νομοθεσία για τα ναρκωτικά ή την εμπορία οργάνων,
- οι ανάδοχοι γονείς έχουν αποδεδειγμένα τη δυνατότητα να καλύψουν τα βασικά έξοδα διατροφής, μόρφωσης και ιατρικής περίθαλψης του ανάδοχου τέκνου, διαθέτοντας επαρκείς προς τούτο οικονομικούς πόρους και καταβάλλοντας προσωπική φροντίδα,
- οι ανάδοχοι γονείς είναι εγγεγραμμένοι στο Εθνικό Μητρώο Υποψήφιων Αναδόχων Γονέων της παραγράφου 1 του άρθρου 6. Σε απρόβλεπτες ή επείγουσες περιπτώσεις, όπως ενδεικτικά αναφέρεται ο αιφνίδιος θάνατος των γονέων, η εγκληματική ενέργεια μεταξύ των γονέων, η απροειδοποίητη εγκατάλειψη της οικογενειακής εστίας από τους γονείς, η ως άνω προηγούμενη εγγραφή των αναδόχων γονέων στο Εθνικό Μητρώο Υποψήφιων Αναδόχων Γονέων της παραγράφου 1 του άρθρου 6 δύναται να παραλειφθεί, εφόσον πρόκειται για συγγενική αναδοχή.
Δείτε αναλυτικά τον Ν. 4538/2018 για τις ΥΙΟΘΕΣΙΕΣ εδώ και την αιτιολογική του έκθεση εδώ.
ΥΙΟΘΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες στις ΥΙΟΘΕΣΙΕΣ και να πάρουν τα πλήρη δικαιώματα του παιδιού οι θετοί γονείς, θα πρέπει να ακολουθηθεί η παρακάτω διαδικασία :
- Να υποβληθεί αίτηση στο Δικαστήριο από τα νομιμοποιούμενα πρόσωπα
- Εξέταση της καταλληλότητας των γονέων από το Δικαστήριο
- Δημοσίευση της αποφάσεως και καταχώριση της στο αρμόδιο Ληξιαρχείο
ΠΩΣ ΘΑ ΣΑΣ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ
Το δικηγορικό γραφείο Δουλγερίδου Άννα αναλαμβάνει να σας ενημερώσει σχετικά σε ότι αφορά τις ΥΙΟΘΕΣΙΕΣ με τις σχετικές διατάξεις και νόμους. Σας παρέχουμε πλήρη νομική υποστήριξη και δικαστική συμπαράσταση από την αρχή έως και το τέλος της υιοθεσίας. Επικοινωνήστε μαζί μας για μια πρώτη συμβουλή.
Tags: ΥΙΟΘΕΣΙΕΣ,